Stockholms Fiskmarknad

2Fiskare

Tommy och John Berglund

På sjuttiotalet lämnade Tommy Berglund jobbet som svetsare för att dagen efter bli yrkesfiskare. 30 år senare gjorde sonen John samma sak när han återvände till hembygden för att driva Fiskeboden i Borgåsund tillsammans med sin far.

– En marsdag år 1976 stod jag på mitt jobb som svetsare på Edvin Erikssons mekaniska och tittade ut på det vackra vädret. Min chef kom förbi och jag sa till honom, att imorgon kommer jag inte till jobbet för jag tänker börja fiska, berättar Tommy.
Tommy vågade inte säga något till sin fru Irene som då var gravid med sonen John. Det var inte förrän några dagar senare när Irene ringde till Tommys gamla jobb, och sökte honom, som hon fick reda på att han inte kommit till jobbet på några dagar.
– Då var jag tvungen att berätta för henne, säger Tommy.
Irene blev inte så glad, men Tommys far blev desto lyckligare. Tommys far Folke var fiskare så när Tommy berättade för honom att han tänkte ta över hans gamla bottengarn blev Folke väldigt lättad.

Tommy bedrev sin verksamhet i Borgåsund utanför Västerås i många år. Han fiskade i Mälaren och sålde rökt och färsk fisk i mindre skala. Sonen John var med och fiskade ibland och hade hela tiden fisket i bakhuvudet även om han gick sin egen väg.
– Jag provade vingarna och bodde i Stockholm ett tag där jag jobbade som säljare. När jag kom hem och hälsade på pappa en gång år 2007 så satt pappa och pratade med Roland, en fiskare från trakten. När pappa gick in så sa Roland till mig ”Är det inte dags att du tar över nu?”. Jag tänkte på det där en vecka och sen bestämde jag mig för att komma tillbaka till Borgåsund och fisket, berättar John.
– Jag är uppvuxen med att fiska. I november var jag säljare i Stockholm och i december var jag fiskare i Borgåsund och det kändes inte konstigt alls, säger John.
– Jag har inte påverkat honom i sitt val. Om jag hade tvingat John att fiska skulle vi inte varit där vi är idag, säger Tommy.

– Pappa är tokig i att fiska och jag tycker det är roligare att driva företag, säger John.
Det är nog tur att far och son kompletterar varandra för de kommer sällan överens när det kommer till fiske.
– Vi åker inte ut och fiskar tillsammans längre. Jag vill optimera verksamheten och göra på mitt sätt och då kommer han med sina dumma kommentarer. Vi är helt olika pappa och jag, berättar John.
– När John tog över var jag uppe i åldern och kunde inte utvecklas, säger Tommy som idag har börjat trappa ned inom verksamheten. När John tog över Fiskeboden blev Tommy väldigt lättad trots att sonen hade ett krav.
– En premiss var att jag skulle få göra på mitt sätt, säger John.

John och Tommy började renovera boden där de säljer egenfångad fisk och andra havsdelikatesser. De totalrenoverade stugan för att kunna möta alla hygienkrav.
– När jag pratade med banker inför renoveringen märkte jag att pappa hade ett bra rykte i trakten. Alla visste vad Fiskeboden i Borgåsund var för ställe och det var första gången jag tänkte att det här kan bli riktigt bra, berättar John.
– En vecka innan vi skulle ha premiär för den nya boden så testade vi på försäljningen lite. Vi öppnade i stort sett bara dörren och väntade med spänning på den första kunden. Det visade sig att de första kunderna var fyra fulla finnar, berättar John med ett leende på läpparna.
En vecka senare hade Fiskeboden invigning och 400 personer kom för att fira.
– Det kändes som att nu jävlar sätter vi Fiskarn i Borgåsund på kartan, berättar John.

I augusti i år kom självaste kungen på besök i boden och köpte med sig lite rökt lax hem till familjen.
– Hälsa Silvia sa jag då, flinar Tommy.
Förutom försäljning i deras egen bod så säljer John och Tommy även fisk till auktionen i Göteborg.
– Även om vi är jättenöjda med auktionen i Göteborg så känns det miljömässigt tokigt. Min gös säljs säkert på Ica Maxi i Västerås efter att ha varit och vänt i Göteborg. En fiskmarknad i Stockholm skulle vara jättebra. Det är konstigt att det inte redan finns, avslutar John.

Text: Hanna Karlsson  Foto: Erika Stenlund