Stockholms Fiskmarknad

Träffa regionens fiskare

Fiskare som bedriver småskaligt fiske i Stockholmsregionen är en utrotningshotad art. I skärgården och i sjöarna runt omkring Stockholm finns endast ett fåtal fiskare kvar som bedriver ett hållbart och småskaligt fiske. De må vara få, men de bär på fascinerande historier och en ovärderlig kunskap. Möt några av de fiskare som deltagit i arbetet med Stockholms Fiskmarknad.

Mikael Jansson

Det var när Mikael drabbades av en stroke som han bestämde sig för att satsa på sin dröm. Han köpte en båt och började fiska torsk i Grisslehamn. Trots att han bara får 20 kronor kilot för torsken tror han på sin dröm och tänker fortsätta fiska.
Läs mer »

Tommy och John Berglund

På sjuttiotalet lämnade Tommy Berglund jobbet som svetsare för att dagen efter bli yrkesfiskare. 30 år senare gjorde sonen John samma sak när han återvände till hembygden för att driva Fiskeboden i Borgåsund tillsammans med sin far.
Läs mer »

Anders Jansson

Anders Jansson har bott i Stockholms skärgård i hela sitt liv. Hans pappa lärde honom var strömmingen finns. Trots den varierande inkomsten fortsätter Anders att fiska. Han vill vara kvar där han har sina rötter.
Läs mer »

Håkan Fälth

Håkan Fälth går sin egen väg. Han bestämde sig efter skolan att satsa på att bli yrkesfiskare i Hjälmaren och där är han kvar än idag. Han har känt sig fram och testat olika metoder för att lyckas.
Läs mer »